MSC

Visafslag Lauwersoog is sinds 2009 in het trotse bezit van de MSC traceerbaarheidscertificering. U herkent deze certificering aan het MSC-logo met de ondertekst “Gecertificeerd voor het veilen van geselecteerde vangst”. Daarnaast draagt onze huidige certificering het nummer “SGS-NL-MSC-C-0457”.

Volgens nieuwe standaarden is het certificeringsnummer beperkt in het aantal tekens. Ziet u dus een MSC-certificaat van Visafslag Lauwersoog met een afwijkend nummer? Als het certificeringsnummer “MSC-C-0457” betreft, ziet u ons MSC-certificaat volgens deze nieuwe standaarden; feitelijk dezelfde certificering in compactere weergave.
 

00_VA_Logo MSC_Kleur_Certificeringsnummer_Transparant


Wat is MSC?

“De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame visserij. Door vis met het blauwe MSC-keurmerk te kopen, weten consumenten zéker dat ze vis kopen die uit een duurzame visserij komt. Dat is visserij die niet bijdraagt aan overbevissing, waarbij de schade aan het leven in zee zo beperkt mogelijk is en waarvoor goede beheersregels gelden. De ketencertificering daarna waarborgt dat vis-, schaal- en schelpdieren met het blauwe MSC-keurmerk van een duurzame visserij komen en daar ook naar terug gevolgd kunnen worden. De MSC heeft zijn krachten gebundeld met enkele ‘s werelds grootste merken, supermarkten en bedrijven in de visketen om hen te helpen aan de groeiende vraag van de consument naar duurzame vis te voldoen. Het blauwe MSC-keurmerk maakt het voor iedereen gemakkelijk om een bewuste duurzame keuze te maken – of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of een etentje in een restaurant.”  Lees meer

Wat houdt de MSC traceerbaarheidscertificering in?

De MSC traceerbaarheidscertificering staat in voor een integrale traceerbaarheid van de aangelande vis, schaal- en schelpdieren. De traceerbaarheidsstandaard draagt de zorg het MSC-keurmerk toe te kennen aan vis, schaal- en schelpdierproducten die daadwerkelijk afkomstig zijn van een duurzame visserij met bijbehorend MSC-certificaat.

Certificaat standaarden

Visafslag Lauwersoog maakt gebruik van een collectieve licentieovereenkomst voor het gebruik van het MSC-ecolabel.
Als lid van de NOVA (Nationaal Overleg Visafslagen) heeft Visafslag Lauwersoog het recht om het MSC-keurmerk – onder strikte voorwaarden – te gebruiken.

Het MSC voert regelmatig een audit uit om de standaarden van het certificaat te toetsen aan Visafslag Lauwersoog.
Dergelijke toetsingen hebben betrekking op efficiënte opslag- en registratiesystemen, waarmee kan worden aangetoond dat –op terechte wijze – vis, schaal-en schelpdieren van een gecertificeerde visserij het MSC-“ecolabel” dragen.
Lees meer over het MSC-keurmerk